Schrijven is een ambacht …

… en een ambacht kun je leren. Net als hout bewerken een ambacht is. De eigenschappen die je nodig hebt voor vakmanschap zijn:

-nieuwsgierigheid
-doorzettingsvermogen
-creativiteit

Deze blog gaat over mijn salontafel. Hij is super praktisch want hij doet dienst als tafel en als voorraadkist. Het ontwerp leent zich er ook voor omdat hij een platte bovenkant heeft en prachtig is uitgevoerd.

vakmanschap: schrijven is een ambacht

vakmanschap: schrijven is een ambacht

De opwaartse cirkel van maken en leren

Kijk eens naar het houtsnijwerk. Dat is jaren geleden gemaakt door iemand die echt zijn best heeft gedaan om iets moois te maken. Het is misschien wel een examenwerkstuk. Deze meubelmaker heeft het mooiste stuk hout dat hij kon vinden verwerkt tot een paneel met twee bloemen erop. Hij heeft zijn best gedaan om de twee bloemen identiek te maken. Helaas was het hout soms weerbarstig en lijken ze niet perfect identiek. Wel heeft hij zijn creativiteit gebruikt om de beste en mooiste oplossing te vinden voor de paar onregelmatigheden die in het hout zitten. Waarschijnlijk was de kist niet voor zichzelf maar gemaakt in opdracht. Vaklui leren hun werk in de praktijk. Ze worden blij van opdrachtgevers die hun werk zien als de perfecte oplossing voor wat ze nodig hebben.

Waardevol

Je kunt zien dat de kist al heel oud is. De scheuren zijn ontstaan door droogte, waarschijnlijk heeft de kist dicht bij een open haard gestaan en heeft iemand erop gezeten om zijn handen en voeten te warmen. Misschien zat er ooit een meisje op zo dicht bij het vuur terwijl ze een boek las of leerde breien.
Voor mij is de kist heel waardevol en waarschijnlijk was hij dat ook voor anderen. De kist is al vaak in de was gezet en gerepareerd. Alleen maar omdat iemand de moeite heeft genomen om het zo mooi te maken als hij kon.

Blog je vakmanschap (m/v)

Het woord ambacht doet wat ouderwets aan. De ambachtsschool bestaat allang niet meer. Maar voor mij vertegenwoordigt ambachtelijkheid belangrijke waarden. Namelijk nut, aandacht en creativiteit. De creativiteit wordt ingegeven door het optimisme dat ieder probleem een oplossing heeft. Soms weet je het al en soms moet je daarvoor het werk van collega’s bestuderen. Als je de oplossing dan nog niet weet, zoek dan een rustige omgeving op en denk diep na.

Met je blog laat je veel van je vakmanschap zien. Daarom hou ik van bloggen! Jij ook?