Hack je uitstelgedrag met een voorraadje blogs

Hack je uitstelgedrag

Iets uitstellen is heel herkenbaar. Dat komt omdat het nu belangrijker is dan de toekomst. De taken die je het liefst uitstelt, werken aan je blogvoorraad bijvoorbeeld leveren op dit moment geen gemak, fun of bevrediging op. Erger nog, het veroorzaakt nu een bepaald ongemak. Dingen doen die nu niet fijn zijn maar wel voor jou in de toekomst, is een rationele beslissing. Een lastige, dat wel want het oerbrein werkt het best op acute stress. Tim Urban noemt zichzelf een meesteruitsteller in deze Tedtalk en hij heeft nagedacht over de oplossing.

Hij introduceert een paniekmonster dat actief wordt als de deadline nadert. Voordat de paniek toeslaat, houd je je bezig met van alles dat leuk en fijn is. De paniek zorgt voor precies die actie die op dat moment noodzakelijk is om te kunnen overleven. Dit is precies zoals het oerbrein werkt. Maar in onze maatschappij werkt dat contraproductief. Je hebt dan namelijk de kwaliteit van je werk niet meer goed in de hand. Het is immers nodig om aan elke taak voldoende aandacht te geven, en dat lukt niet als er sprake is van stress en haast.

blogvoorraad |schema plannen

Blogvoorraad | wat nu doen, wat uitstellen, wat niet doen

Het best werkt een lange-termijn-planning waarin voldoende ruimte is voor urgente taken tussendoor. Een beroemde matrix is die van belangrijkheid en urgentie. Taken die belangrijk en urgent zijn pak je dus meteen aan. De taak die minder belangrijk is maar wel urgent plan je in de eerstkomende dagen. Taken die urgent zijn maar niet zo belangrijk doe je in een verloren uurtje, Bedenk goed waarom je je tijd besteedt aan taken die niet belangrijk en niet urgent zijn. De uitdaging is om het rode vak leeg te houden en zoveel mogelijk via je planning te werken.

Een blogvoorraad werkt

Het bijhouden van je blog is nou typisch zo’n taak die je gemakkelijk uitstelt omdat het niet urgent is tot het moment zich aandient dat je laatste blog alweer een week, twee weken of een maand oud is e er een nieuwe moet komen. Dan heb je ineens te maken met een rode taak die je veel stress oplevert en dus kwalitatief minder wordt dan je zou kunnen.

Mijn advies is om meerdere blogs te schrijven op dagen die je daar speciaal voor plant. Zo zorg je ervoor dat je altijd een voorraad blogs hebt die je alleen maar hoeft te plaatsen op het goede moment. Hoe je het schrijven van je blog of webtekst handig aanpakt, dat lees je in mijn gratis e-book. Dus roep het paniekmonster tot leven en plan een lees-, brainstorm-en-schrijfmoment.

Heb je te lang uitgesteld en wil je op korte termijn een blog publiceren, dan is de blogbelofte interessant.