Focus als je schrijft

Focus als je schrijft want bij een schrijftaak heb je alle aandacht nodig en multitasken bestaat niet. Er is al veel onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt dat het menselijk brein, en misschien wel elk brein, niet gemaakt is om twee dingen tegelijk te doen. Soms denk je dat je gemakkelijk twee of meer dingen tegelijk doet maar dat klopt niet. Eigenlijk doe je die taken na elkaar of je wisselt ze af. Multitasken voorkomt dat je met één van de taken in een flow komt en daar lijdt de kwaliteit van je werk onder.

Focus als je schrijft en bij andere taken

Focus je dus op een taak en werk eraan tot hij gedeeltelijk of helemaal af is. Schat vooraf in hoeveel tijd het kost. Om te leren hoeveel tijd je ongeveer kwijt bent aan een taak als je je focust, is de pomodorotechniek een uitkomst.

Pomodorotechniek

Je gebruikt een kookwekker en zet hem op 25 minuten. Daarna ga je aan de slag met de taak die je voor ogen hebt. Je focust je volledig voor de komende 25 minuten. Als de wekker gaat, kijk je wat je precies gedaan hebt. Schrijf het ook eventueel op zodat je het onthoudt. Dan ga je een kopje koffie pakken, naar toilet of gewoon even opstaan en in de verte kijken. Na vijf minuten zet je weer je wekkertje en herhaal je het hele proces. Doordat je er een soort verslag van maakt weet je aan het eind van de dag hoe zinvol je deze dag besteed hebt. (Het heet trouwens pomodorotechniek omdat de eerste man, een Italiaanse student, hierover schreef en een kookwekker in de vorm van een tomaat gebruikte.)

Houd alle ballen in de lucht

Als je zzp-er bent, is alles belangrijk en moet je eigen dagen indelen. Je werkt deels met deadlines maar ook gedeeltelijk met dingen die nog eens moeten gebeuren. Zet een systeem op waarin je aan alle taken toekomt en alles op tijd doet. Hierover schrijf ik meer in een volgende blog.

Vermijd geluid en drink voldoende

Als je wilt schrijven moet je je door niets laten afleiden. Het is een open deur maar wel waar: Zet alle geluiden, meldingen, notificaties en trilstanden van want dan ook gewoon uit. Focus je alleen maar op wat je gaat doen. Geluid is een belangrijke afleiding en ervoor gemaakt om je te waarschuwen. Een geluid is dus heel lastig te negeren en leidt daarom zo af. Zelf werk ik heel graag met een koptelefoon op mijn hoofd. Verder is een prikkelarme dus rustige werkomgeving belangrijk. Voor sommigen is het echt lastig om te werken in de buurt van veel andere mensen. Een kantoortuin, trein of flexwerkplek is dus niet voor iedereen een fijne werkplek. Verder is frisse lucht erg belangrijk. Voor een fijne werkervaring moet je diep kunnen ademhalen en daar een goed gevoel bij hebben. zorg ook dat je genoeg drinkt want daardoor blijft je iq op pijl. Zorg dus voor een glas water naast je bureau en neem af en toe een slokje.

Meer tips vind je in het gratis ebook.